torsdag 15 augusti 2013

Veganskt/helvegetariskt svar på kristna som säger Gud/Bibeln/Jesus vill att vi ska äta djur/'kött'

Ett inlägg till de som är kristna eller tillhör en annan religion och tror att: ’Gud vill att vi ska konsumera djurprodukter’:

Om du menar att Gud är en kärleksfull, barmhärtig och ickevåldsam Gud, så måste detta innebära att Gud inte vill att vi utsätter varken människor eller andra djur för onödigt lidande, våld och död – alltså att vi inte skadar någon utan en legitim anledning (t.ex. självförsvar). Du måste vara för att vi ska hjälpa och försvara de som är utsatta och försvarslösa i detta samhälle, många människor och andra djur.

Vi har inget som helst näringsbehov av kött, mjölk, ägg och andra djurprodukter. Alla djur blir skadade av att bli dödade eftersom de har ett intresse av att leva (oavsett om de blir brutalt slaktade på ett slakthus eller blir skjutna i jakt, osv). Det finns inget välmående djur som vill bli dödat av oss. Så jag tänker det är enkelt att behandla djur med ickevåld, respekt, kärlek och barmhärtighet, behandla dem som vi själva vill bli behandlade, och att det även är vår moraliska skyldighet. Jag slutade konsumera djurprodukter i höstas. Det var ett enkelt val, och jag mår så oerhört bra från det både själsligt och fysiskt. Viktigast av allt: jag är inte längre en del av att utsätta djur för onödigt våld, onödigt lidande och onödig död för ”njutningen” av kött/mjölk/eller ägg, eller bekvämlighet/social press, osv. Vi behöver inga djurprodukter för vår överlevnad eller för att må bra, så att konsumera djurprodukter är att utsätta de för onödigt lidande, våld och död av helt triviala och icke legitima skäl.

Djur är utsatta. Djur är försvarslösa mot de människor som vill utsätta dem för onödigt lidande och död. Om du inte är vegan: Sluta att utsätta djur för onödigt lidande. Börja leva som du predikar: Behandla alla djur med kärlek, barmhärtighet och ickevåld; och hjälp dem istället för att utnyttja de svaga och utsatta i vårt samhälle. Jättefint om du hjälper utsatta människor, men tillämpa också dessa principer i hur du behandlar alla djur. Predika ickevåld med alla dina gärningar – ditt budskap är inte konsistent eller trovärdigt om du säger dig stå för ickevåld, men stoppar i dig våld i kroppen (döda djur och djurprodukter från djur som blir utsatta för våld och onödigt lidande (t.ex. 5-åriga ”mjölkkor” och några dagar gamla hankycklingar dödas i mjölkindustrin respektive äggindustrin) och klär dig i våld (djur blir skadade och dödade för päls, läder, dun, osv).

Säg inte att en kärleksfull, ickevåldsam och barmhärtig Gud förespråkar fullständigt onödigt lidande, våld och död på djur som har ett intresse och en önskan av att leva och inte lida; och som definitivt inte vill bli dödade för människans gastronomiska njutning/bekvämlighet/tradition

”Det mest våldsamma vapnet på denna jord är gaffeln.” Gandhi

Vidare läsning i efterföljande kommentar. Dela och kommentera gärna!


------------

Ickevåld handlar inte bara om att stoppa det våldsamma talet och de arga orden som går ut ur din mun; ickevåld handlar om lidandet, döden och orättvisorna som kommer in i din mun. Att vara vegan är inte tillräckligt för att leva ett ickevåldsamt liv, men det är helt säkert nödvändigt för det.
Citat: Gary L Francione, abolitionistapproach.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar