söndag 11 augusti 2013

Veganskt svar: Varför "human slakt"/"human uppfödning" av kor/grisar är moraliskt fel


En del personer tror att det är moraliskt att köpa kött från djur som blivit "humant behandlade"/"humant slaktade".

 

Jag hävdar att det inte går att döda ett djur med ett intresse att leva på ett ”humant sätt”, lika lite som det går att döda en människa med ett intresse att leva på ett ”humant sätt”. Alla djur har ett intresse av att leva om inte deras tillvaro är fylld av olidligt lidande [se not 1]. Och allas vår moraliska intuition är att det är etiskt fel att utsätta djur för onödigt lidande och onödig död [se not 3].

 

Jag håller med om följande citat: ” Anser du att djur betyder något moraliskt sätt? Om du gör det, så har du inget val annat än att bli vegan. Du kan inte på ett konsekvent sätt tro att djuren betyder något moraliskt sätt, men att det är acceptabelt att döda dem (oavsett hur “humant” du föder upp dem och dödar dem) för din gastronomiska njutning. Det är egentligen mycket enkelt.” [2]

 

Jag tycker att det är bättre att fokusera på att ALLT användande av djur för mat är etiskt fel oavsett hur djuren behandlas. Det går alltid att föda upp och ta hand om grisar och andra djur och låta dem leva ett bra liv. Men oavsett hur bra de har blivit behandlade, så gör inte detta det till moraliskt rätt att utsätta djuren för lidandet och skadan av att bli dödade. De flesta förstår att det vore fel att helt plötsligt utan någon som helst legitim anledning (t.ex. döda djuret för att få ”njutning”/utav bekvämlighet) bestämma sig för att döda t.ex. den hund eller katt som man har som kompanjondjur, och hur detta skulle skada djuret som man tar hand om. Eftersom vi kan leva hälsosamma liv på en vegansk diet, så är det bästa försvaret personer kan ange för att konsumera djurprodukter att de njuter av smaken av kött/mjölk/ägg, eller att äter djurprodukter för bekvämlighets skull/sociala skäl – och dessa skäl utgör inga legitima anledningar för att skada och döda djur.

 

En del personer säger att det är bra att köpa t.ex. ”svenskt griskött” och att grisar har det så bra i Sverige.

 

De flesta grisar har "det så bra": De får bo i bås på t.ex. 8 grisar på en yta av cirka 10 m^2, instängda i ett bås hela livet, för att sedan bli brutalt slaktade. Personer som har t.ex. hund- och kattkompanjoner vet att en sådan behandling av djur är väldigt skadligt för djuren. Nej, de flesta grisar har det inte alls bra!! Man kan enkelt finna att detta är så grisarna blir behandlade genom att besöka olika grisfabriker (och t.ex. titta in genom fönstren; jag och min fru har gjort detta bl.a. här i Norge). När man åker genom Sverige och Norge så ser man hundratals grisfabriker som är uppbygga på liknande sätt.

 

Men även om grisarna fick en yta på 100 000 m^2 som de fick röra sig på utomhus och blev smärtlöst dödade medan de sov - så skulle det vara etiskt fel, eftersom att det är etiskt fel att utsätta djur för onödigt lidande, skada och död - och att djur alltid skadas av att bli dödade eftersom de har ett intresse av att leva [Not 3]

 

Sammanfattning: Ät som om du bryr dig (alltså ät inga djurprodukter). Klä dig som om du bryr dig (alltså bär inga djurprodukter). Lev som om du bryr dig (alltså använd inte djurprodukter). Bli vegan!

Se noter till artikeln i efterföljande kommentar.

Noter:

1.http://bloganders.blogspot.no/2013/07/why-painlessly-killing-animal-for-food.html.

 

2.https://www.facebook.com/abolitionistapproach/
3.http://bloganders.blogspot.no/2013/06/varfor-alskar-vi-hundar-men-dodar-och.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar