torsdag 14 februari 2013

"Mjölk"kor lider och blir dödade eftersom personer dricker mjölk och äter ost

En ko som har blivit behandlad väl under sitt liv lever cirka 20 till 30 år.
Kor i Sverige blir dock dödade när de är 5 år - många av den enda anledningen att de inte kan producera mer mjölk till bonden.
Om vi menar att det är etiskt fel att orsaka onödigt lidande och död till den hund som vi tar hand om och att vi älskar djur; ska vi också vara konsistenta och tillämpa denna princip på alla djur. Det är inte etiskt rätt att döda en människa och det är inte heller etiskt rätt att döda ett annat djur. Bara för att det är en annan "art", så blir det inte etiskt rätt.
Djuren finns inte här för att vi ska låta de lida och döda de (och forskning bevisar det skadar också människans hälsa att dricka mjölk och äta fisk och andra djur: se denna dokumentär http://www.adelicatebalance.com.au/ (innehåller bl.a. forskning av forskaren bakom China Study; t.ex. tillaga fisk, kyckling eller andra djur -upphetningen främjar bröstcancer-utveckling: http://www.huffingtonpost.com/kathy-freston/cooked-meat-breast-cancer_b_2506072.html ).

Djuren har sitt eget syfte här på jorden och genom att döda de och äta de - så förstör vi för dem och deras syfte. Om vi har kärlek och känner empati för kor så ska vi heller inte äta så att det orsakar död och lidande för en annan individ.
[Det som jag skriver här kommer också mjölkbönder i Sverige att säga om du frågar dom.]

Är inte det som om vi skulle döda hunden som vi tar hand om när hon/han var endast några år gammal ;'( bara för att vi inte längre kunde t.ex. utnyttja henne och ta mjölken som hon ska ge till sina ungar. Det vore ju fruktansvärt!!
Mjölkkor i Sverige blir dödade när dem inte kan producera mer mjölk; och mjölkkossornas hankalvar blir också dödade. Kon blir ofrivilligt våldtagen av en maskin (djur har rätt till sina kroppar) varje år och får sina kalvar stulna från henne varje år när de är endast 1 eller några dagar gamla, för att människan ska kunna få mer mjölk.

Så om man ska jämföra detta med att ta hand om en hund. Så vore det som att vi separerade valparna från dess mor när de var 1 dag gammal (vilket är väldigt vanligt i Sverige-t.o.m. mjölkorganisationerna erkänner detta) -- dödade att manliga valpar när de var några månader gamla; och aldrig lät honvalparna få se sin mamma igen.

Kon älskar sina kalvar och har rätt att vara med sina barn och inte år efter år få de stulna från henne. Tänk om man gjorde så med barn till människor - men bara för att barnen är av en annan art så är det ju absolut inte okej!

Kon behöver sitt kalcium (och att mjölka mer än det som kalven dricker, dränerar kon på kalcium som hon behöver och mjölkproduktionen går ner om ingen människa tar av hennes mjölk, utan bara kalven dricker som det alltid har varit innan människan för 10000-15000 år sen började med boskap). En ko har rätt till sin mjölk, lika mycket som en människa har rätt till sin mjölk.
P.g.a. behandlingen av kor i Sverige är det också en del kor som får juversjukdomar och blir dödade p.g.a. detta.

Vid 6 månaders ålder (som hankalv) eller 5 års ålder (som en icke tillräckligt "effektiv" "mjölk"ko) blir transporterad i en lastbil, får känna skräck och lidande, och får vänta på sin död medan hon hör dödsångest och dödsskrik från alla andra kor i ett slakthus. För att lära oss mer om vad djuren går igenom kan vi se på denna film: http://www.earthlings.com/

Om vi menar att det är etiskt fel att orsaka onödigt lidande och död till den hund som vi tar hand om och att vi älskar djur; ska vi också vara konsistenta och tillämpa denna princip på alla djur. Det är inte etiskt rätt att döda en människa och det är inte heller etiskt rätt att döda ett annat djur. Bara för att det är en annan "art", så blir det inte etiskt rätt.

"If the principle of nonviolence means anything, it means that you cannot justify any killing or suffering for transparently frivolous reasons such as pleasure, amusement, or convenience. And doing something “with compassion” that is not morally justifiable does not change the fact that it’s morally unjustifiable. "
http://www.abolitionistapproach.com/veganism-and-nonviolence/#.UOchL3fHxh4

Det här är en jättebra video av en fantastisk person som stödjer 400 organisationer som hjälper djur och människor (han var en framstående företagsman, men bestämde sig för att sluta sin karriär och spendera alla ihopsamlade pengar som filantrop): http://www.youtube.com/watch?v=iM-z_HjUBgI

15 miljoner barn dör i svält varje år och miljontals andra lever hungriga dag efter dag--- eftersom att människor föder upp kor (för mat :'( och mjölk ] och föder dem mat som dessa barn behöver. Man vet att den mat som 56 miljarder landlevande djur äter (som växer upp för att dödas) skulle räcka till mer än 9 miljarder människor -se länk nedan.

Om vi bryr oss om människor och djur så måste vi agera eftersom att om världen var vegansk skulle inga människor dö i världssvält, den empati som utvecklades för alla individer skulle resultera i att allt våld och alla krig upphörde (se boken www.worldpeacediet.org), 56 miljarder landlevande djur och mellan 1000 - 3000 miljarder vattenlevande djur + en mängd insekter skulle inte bli dödade varje år + alla djur (inklusive människor) som dör av den fruktansvärda miljöpåverkan som vi människor har (framförallt massiva slaktindustrin, inklusive fiskningen och miljöovänligt sätt att odla).

Läs mer här om hur en vegansk värld leder till slut på svält: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jan/22/quinoa-bolivian-farmers-meat-eaters-hunger

Oavsett vilket djur som du gillar, eller om du gillar alla djur, att djur ses som "objekt" (vilket de gör eftersom att personer äter djur) gör att individer från ALLA arter far illa. Kom dock ihåg att alla djur av alla arter förtjänar att leva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar