torsdag 21 februari 2013

Djurens rätt att leva och inte bli dödade -ingen skillnad på en hund och en ko.

Det finns miljontals hundar som dödas varje år i världen.
Varför?  För att djur i vårt samhälle (inklusive lagstiftning som påverkas av hur majoriteten ser på djur) ses som egendom och inte som individer. Om vi vill att hundar och andra djur ska ses som individer, så måste vi sluta behandla djur som egendom/objekt genom att betala någon för att döda dom, äta dom, betala någon för att döda en ko för att vi ska bära läderskor, etcetera, betala någon att döda kor genom att dricka mjölk (det är konsekvensen-många kor dödas i mjölkindustrin - både kalvar och "mjölkkor" - se nedan).

Det är ingen skillnad på hunden som du älskar och förfäras över att hon blir slagen med skyffel, jämfört med kon som du äter och som blev slaktad med kniv p.g.a. att du betalade någon annan för att döda henne.

Här är ett exempel på djur som behandlas som objekt - och om vi bryr oss om hundar och/eller andra djur så måste vi motarbeta följande:
En ko som har blivit behandlad väl under sitt liv lever cirka 20 till 30 år.
Kor i Sverige blir dock dödade när de är 5 år - många av den enda anledningen att de inte kan producera mer mjölk till bonden.
Om vi menar att det är etiskt fel att orsaka onödigt lidande och död till den hund som vi tar hand om och att vi älskar djur; ska vi också vara konsistenta och tillämpa denna princip på alla djur. Det är inte etiskt rätt att döda en människa och det är inte heller etiskt rätt att döda ett annat djur. Bara för att det är en annan "art", så blir det inte etiskt rätt. En video om hur kor blir behandlade: http://www.youtube.com/watch?v=Rg3Yfdbs24I&feature=player_embedded
Djuren finns inte här för att vi ska låta de lida och döda de (och forskning bevisar det skadar också människans hälsa att dricka mjölk och äta fisk och andra djur: se denna dokumentär http://www.adelicatebalance.com.au/ (innehåller bl.a. forskning av forskaren bakom China Study ]
Lösningen är att bli vegan: och inspirera andra till att bli veganer: www.vegankit.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar