tisdag 19 februari 2013

Djurrätt, hur man förändrar djurens illa behandling i Sverige och i världen

Hej Sanna,
Roligt att du tycker att det är en fin tanke och att du är överens om målet att man ska bli vegan.
Har du själv blivit vegan? Jag och min hustru blev veganer i höstas när vi förstod att det är oetiskt att ta det dyrbaraste som ett djur har ifrån henne/honom - hennes/hans liv.

1."Vad ska våra tamhusdjur som katt och hund äta?"
Först och främst, att föda upp djur är problematiskt av många anledningar. Det finns miljontals "husdjur", förutom de 57 miljarder landlevande djur som mördas varje år för "mat", "kläder", etc, som dödas i världen varje år.
Ang. kattmat, se: http://bloganders.blogspot.no/2013/02/veganska-katter-vegansk-kattmat.html
Vegansk hundmat: http://www.veganpoet.com/articles/dogs-can-be-vegan-too.htm ; www.lunishund.se . Hundar kan bryta ner stärkelse och har inga problem att leva på vegansk mat.

2. "Tycker du då det är fel att äta sin häst efter denna blivit avlivad efter en skada som ej var behandlingsbart? Eller ska köttet kasseras?""
Hur skulle man gör om en kär människa dog? Man skulle inte äta köttet. Det är respektlöst mot djuret. Förutom det så leder det till en mängd hälsoproblem: http://www.adelicatebalance.com.au/
Förutom det så tar man djurs liv alldeles för lätt. Vi har inte rätt att ta livet av en häst eller annat djur bara för att det lider. Att hon/han lider innebär inte att han/hon vill dö.

Om man vill göra något för djuren NU, så
a/ bli vegan och rädda andra till att bli veganer - i längden kommer din insats ha räddat miljontals djur (den vegan som du inspirerar, inspirerar många andra, etcetera). I Sverige dödas 80 miljoner kycklingar dödas per år, en mängd andra djur dödas, mer än 1 miljard fiskar. Man kan således rädda en massor av djur genom att inspirera andra till att bli veganer.
b/ Man kan adoptera djur från "animal shelter" som annars skulle ha blivit dödade. Miljontals "husdjur" kommer att bli dödade på "animal shelters" varje år så länge som djur har egendom-status. Endast en stor vegansk befolkning kan ändra detta.

För att ha en stor effekt så måste man bekämpa roten till problemet genom att inspirera personer till att bli veganer. Det är det mest effektiva vi kan göra. Det finns en mängd ineffektiva arbetssätt, se:
http://www.abolitionistapproach.com/got-faith-in-animal-welfare/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar