torsdag 12 september 2013

Om du älskar djur, så äter du inte kött, mjölk och ägg


Från ett mail som jag fick: “Jag älskar djur men jag är inte ännu en vegan och kanske kommer jag aldrig att bli det (men jag har skurit ner på kött). Vem är du att säga att jag inte älskar djur?

Mitt svar: Det som vi verkligen tror om moral visar sig på hur vi agerar och inte på vad som vi säger. Vi kan säga vad som helst. Men våra handlingar visar vad vi verkligen är övertygade om. Många män säger att de verkligen älskar de partners som de misshandlar och slår. Om du verkligen älskar någon, så värderar du den personen moraliskt, och vad än du gör så misshandlar du henne inte och slår henne inte. Älska och skada går inte ihop tillsammans. På samma sätt, om du älskar djur så värderar du dem. Och om du värderar dem så behandlar du dem inte som saker som existerar exklusivt som ett medel för att nå dina mål, vilket är exakt det som du gör närhelst du konsumerar en djurprodukt.

Citat Gary L. Francione; https://www.facebook.com/abolitionistapproach

------

Om du älskar någon, så utsätter du inte den individen för fullständigt onödigt våld, lidande och död. Att döda en förnimmande varelse som vill leva är att utsätta denne varelse för våld. Att djur har haft ett gott liv ger inte rätten att beröva henne detta liv som hon vill leva. Djur är offer, ickeveganer mobbar oskyldiga, förnimmande och försvarslösa varelser för en gastronomisk njutning/bekvämlighet.

Anledningen till att djur far illa i detta samhälle är för att vårt samhälle ser dem som resurser, som man får använda våld på, skada och döda för en trivial gastronomisk njutning/bekvämlighet.

Lösningen är att sluta konsumera djurprodukter överhuvudtaget. Så länge som djur är resurser/egendom till oss människor kommer de att bli utsatta för fullständigt onödigt lidande, våld och död, precis som slavarna i bl.a. USA och England för några hundra år sedan aldrig kunde bli skyddade för lidande, våld och död eftersom att de var ”egendom” under lagen, och att slavägarens triviala intressen alltid värderades över deras "egendoms" (slavens) intressen.

Mer om djur och varför de aldrig kan få något riktigt skydd eftersom att de är egendom under lagen: http://law.bepress.com/cgi/viewcontent.2cgi...

Om vi inte skulle domesticera djur, så skulle mer än 56 miljarder landlevande djur varje år inte bli utsatta för onödigt våld för djurprodukter. Med varje ickeveganskt val som du gör så möjliggör du att djur utsätts för fullständigt onödigt våld, lidande och död.

Oavsett hur många tusenlappar man spenderar på hjälpa djur, så ger det en inte rätten att utsätta andra djur för fullständigt onödigt lidande och våld.


-------

Det är fint att du hjälper vissa djur. Det är ingen skillnad på de djur som du räddar/hjälper jämfört med de djur som du konsumerar.
Djuren som du konsumerar har ett intresse av att leva, och din njutning/bekvämlighet som du får av
att konsumera djurprodukter ger dig inte rätten att använda våld mot en förnimmande och försvaslös varelse.

Idén att vi någonsin kan värdera njutning för ens smaklökar - oavsett dess intensitet - mer än livet och lidandet av de förnimmande varelser som exploateras för att göra animaliska livsmedel, är en indikation på att vi har gått vilse. Du vet att det är fel att utsätta djur för lidande och död utan goda skäl. Du vet att njutning för ens smaklökar inte kan utgöra en god anledning. Det finns ingenting komplicerat som krävs. Du vet allting som du behöver veta. Bli vegan.


-----

Ingemar,"anledningen till att djur far illa i dagens samhälle är bristen på empati, empati mot allt som finns på jorden, ocjh empati kan visa sig på många sätt,"

Ja, och det är oempatiskt att slakta ett djur eftersom att djuret har ett intresse av att leva, och inte vill bli slaktat.

"Äta kött är en del av min natur"
Det är samma argument som används för all diskriminering -- alltså att det är en del av "ens natur".

"veganismen något fint innan det som numer liknar en sekt, hjärntvättade personer som inte hinner stanna uppp och se det vackra utan letar bara efter det fula och förstörelses mm i alla situationer.."

Jag ser mycket vackert!
Samtidigt ser jag all exploatering av djur och personer som kallar det "humant" att döda djur på "humana sätt". Det är motsatsen till vackert.
Jag försöker utbilda dig och få dig att inse att det är fel att exploatera försvarslösa och förnimmande varelser.
Du är inte ett offer för att jag försöker få dig att tänka om.
Djuren är offer.

---
Jag är inte med i en "sekt" eftersom jag anser att det är fel att utsätta djur för fullständigt onödigt våld och död.
Det är vad alla människor anser.
En del människor väljer att inte leva efter sina värderingar.

Föreställningen att vi kan vara ”snälla”, ”barmhärtiga”, eller ”humana” mot djuren som vi föder in i denna värld för att slakta och äta är en av de mest djupt tragiska, omoraliska och självbedragande idéerna i historien av mänskligt tänkande.

2 kommentarer:

  1. Vilken underbar blogg! Tack så mycket för detta, du gör många en stor tjänst! Jag ska hädanefter hänvisa hit istället för att dra samma argument om och om igen, min tunga håller på att ramla av och även öronen av alla dåliga ursäkter jag får höra!
    Mycket bra jobbat!

    SvaraRadera