fredag 13 december 2013

Säg nej till lidande och död i grisuppfödning och annan uppfödning av djur för mat -- bli vegan

Låt inte djuren lida - bli vegan


Vi anser alla att det är fel att utsätta djur för onödigt lidande och död. Därför blir vi så uppröda över t.ex. det senaste nyhetsinslaget om grisarna som lider i fabriksuppfödning. Vi förstår att vår njutning, nöje eller bekvämlighet inte kan rättfärdiga att djur skadas och dödas.

Samtidigt så dödas det cirka 80 miljoner landlevande och ännu fler vattenlevande djur årligen endast i Sverige. Dessa djur blir utsatta för lidande och död för kött, fisk, mjölk och ägg. Är detta lidande nödvändigt?


T.o.m. extremt konservativa hälsoorganisationer, inklusive American Dietic Association, hävdar att man kan leva ett optimalt hälsosamt liv på en välplanerad vegansk diet. Alltså så har vi ett val när vi står i mataffären: Antingen så kan vi välja att få en del av vår näring från kött (inklusive fisk), mjölk, ägg och andra djurprodukter; eller så kan vi välja att få vår näring genom att konsumera grönsaker, frukter, legymer, nötter och andra vegetabilier, alltså en vegansk diet.


Vi behöver inte animaliska livsmedel för vår överlevnad. Och njutningen av kött, mjölk och ägg, eller att det kan vara mera praktiskt/socialt accepterat att konsumera dessa, kan inte rättfärdiga att djur föds upp för att bli vår mat, får lida och blir dödade. Även en ”humanare uppfödning och slakt”/”ekologiska ägg”/”ekologisk mjölk” involverar onödigt lidande och död och är således ingen lösning.  Juridikprofessor Gary Francione och Anna Charlton besvarar denna och 29 vanliga ursäkter för att äta djurprodukter i boken Eat like you Care.


Vi kan leva i en värld som inte präglas av nyhetsuppslag med lidande djur och djur som lider i det tysta. Men det kräver att vi slutar att använda djur som handelsvaror, som utsätts för onödigt lidande för kött, mjölk, ägg, läder, päls, dun, smink, osv. Om vi vill förändra världen så måste vi börja med oss själva. Om du vill förändra världen, och börja leva efter dina egna moraliska värderingar, så kan du med enkelhet göra det och bli vegan.

Anders Branderud

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar