fredag 21 februari 2014

Veganska katter - rätt eller fel att mata en katt vegansk kattmat med taurin?

Jag har samlat en del resurser här:
http://www.abolitionistapproach.com/follow-up-to-pets-commentary-non-vegan-cats/
og dette:. http://www.abolitionistapproach.com/animal-rights-and-domesticated-nonhumans/ # UaeaZ5xc18E
og dette: http://bloganders.blogspot.no/2013/03/vegan-diet-for-dogs-and-cats-what-is.html

Også: FYI: http://www.farmedanimalfriends.org/1/post/2013/05/the-vegan-feline-can-my-feline-companion-be-a-vegan-by-laurie-jeffreys-dvm.html

Videre lesning: http://bloganders.blogspot.no/2013/05/vegan-cats-and-vegan-cat-food.html

Medan det är fel att domesticera djur, så har vi självklart ett ansvar att hjälpa de djur som människan har domesticerat.

Har vi rätt att skada och döda andra djur, om de djur som vi tar hand om kan leva ett optimalt hälsosamt liv på en vegankost? Domesticering innebär att vi tyvärr måste åsidosätta djurens behov på många sätt, och det är en ofrånkomlig moralisk fråga som domesticering skapar. Det är ett av flera skäl till varför det är fel att föda upp djur. För fler anledningar till varför det är fel, se artikeln ovan. Oavsett vilken kost vi matar våra djur, är det vi som bestämmer och kontrollerar. Men den ultimata och värsta formen av kontroll är att döda andra djur, inklusive att döda andra djur för att mata ett djur som vi tar hand om i de fall som hon/han/de skulle kunna leva ett optimalt hälsosamt liv på en vegansk diet (för t.ex. hundar och några katter).

Det er några katter som kan leva ett optimalt sunt liv på en vegansk diet med extra näringsämnen som de behöver, t.ex eksempel taurin (du måste göra regelbundna hälsokontroller för att se till att katten mår bra på denna diet, och det är många andra saker som du måste värdera - se ovanstående artikel av vetrinär). Vissa katter kan det inte. Om du befinner dig i den sistnämnda situationen så är det ett moraliskt dilemma - oavsett vad du gör så blir någon skadad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar