söndag 12 januari 2014

Djur lider och blir dödade för ekologiskt kött, ekologisk mjölk och ekologiska ägg

Att vara en ko, kyckling eller annat djur som används som våra resurser, innebär att ens egenintressen blir ignorerade vid vissa/många tillfällen. Det handlar om att bli uppfödd till ett liv där man kan bli dödad av sin ägare för godtycklig anledning, det handlar om att man tillhör en art som har blivit framavlad för att få högre produktion och ofta får genomgå mycket lidande p.g.a. detta. Det handlar om att man får sin dyrbara familj förstörd eftersom att detta intresse kommer i konflikt med människans egenintressen, etc.
Mer läsning:

Uppfödning av djur? Alla djur har en rätt att leva i frihet.

Travsport och annan användning av djur/ha djur som egendom

Några exempel:

T.ex. tuppkycklingarna till värphöns dödas på löpande band och det finns många andra komponenter i båda äggindustrin och mejeriindustrin som utsätter djuren för lidande och död. Varje dag dödas 15 000 tuppkycklingar på svenska kläckerier, genom att malas ner levande. Det är samma procedur för tuppkycklingarna till hönorna som används för burägg, "frigående" och ekologiska ägg.
Värphönsen som används för alla sorters ägg, inklusive ekologiska och korna som används för alla sorters mejeriprodukter blir dödade när deras produktion dalar och dessa individer, som i vårt samhälle är ”ersättningsbara resurser”, blir ersatta av nya ”högproduktiva produktionsenheter”.Oftast så ersätts djuren som används för att producera animaliska livsmedel, eller som används för kläder, underhållning, och andra syften, av barnen till sina föräldrar. Föräldrarnas intima relation med sina barn respekteras inte och vid tidig ålder blir de separerade från varandra – en annan process som involverar mycket lidande och stress. Det finns några få gårdar som låter korna få vara med sina kalvar under flera månader (istället för några dagar/en vecka som är fallet på i princip alla gårdar), men i slutändan så blir hankalvarna separerade från sina mördrar för att möta det tragiska ödet att bli slaktade för kött.

Anser du att det är fel att utsätta djur för lidande och död om detta går att undvika? Anser du att njutning, bekvämlighet eller tradition kan rättfärdiga att vi skadar djur trots att vi inte behöver det för vår överlevnad? Om du svarar ’Nej’ på dessa frågor och om du vill leva efter din övertygelse, så är det enda rationella som du kan göra att bli vegan. Som du ser ovan så är konsumtion av ’ekologiska livsmedel’/kravmärkt eller andra animaliska livsmedel ingen lösning eftersom att dessa produkter fortfarande utsätter djur för lidande, förtryck och död.Vi inte har något näringsbehov av animaliska livsmedel [1]. Och om man inte vill vara en del av att utnyttja och skada försvarslösa, förnimmande varelser, med ett intresse av att inte lida och att inte bli dödade, så slutar man att köpa kött, mjölk, ägg, läder, päls, dun och andra djurprodukter, och blir vegan.
Mer att läsa här om ”ekologisk mjölk” och hur kor behandlas: http://bloganders.blogspot.no/2013/06/fraga-fran-vegetarian-varfr-dricker.html
En annan om kor som även inkluderar en referens till kor som sörjer över sina kalvar: http://bloganders.blogspot.no/2014/01/markliga-ljud-visar-sig-vara-kor-som.html


Not 1: http://bloganders.blogspot.no/2013/08/humans-can-live-and-thrive-on-healthy.html

Mer att läsa här:

Kycklingar och hönor lider och blir dödade i produktionen av "kravmärkta ekologiska ägg


 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar