lördag 22 mars 2014

Kattförsöken upphör på Lunds universitet - är detta en seger för djuren?

Kattförsöken har upphört på Lunds universitet. Djurorganisationer klassificerar detta som en seger. Men vänta lite. Kommer detta att innebära att andra djur utnyttjas istället? Och hur kan detta i så fall klassificeras som en seger?

Om färre djur utnyttjas och används för mat, kläder, "underhållning", djurförsök (och alla andra icke-veganska ändamål) globalt sätt i världen p.g.a etiska skäl så kan man tala om en seger. Men här sker det ingen förändring. Globalt sett, inklusive i Sverige, så används och utnyttjas fler och fler djur för varje år. Inte heller antalet djurförsök minskar varken globalt sett eller i Sverige. Det är ingen seger.

T.ex. konsumtionen av animaliska livsmedel ökar både i Sverige och globalt sätt [1]. Fler personer blir lyckligtvis veganer i den växande veganska gräsrotsrörelsen tack vare att andra veganer står upp för veganism och delar det med andra. Men många som konsumerar animaliska livsmedel ökar sin konsumtion. Denna konsumtion är fullständigt onödig eftersom vi inte har något som helst näringsbehov för dessa produkter. Här kan du finna många vetenskapliga referenser: [2]

Så länge som ickeveganer i vårt samhälle deltar i det dagliga utnyttjandet av djur för fullständigt triviala anledningar, såsom bekvämlighet, en smakupplevelse eller en estetisk preferens, så kommer inte heller denna ickeveganska majoritet förstå varför djurförsök är fel. Djurförsök är moraliskt fel, men man gör inte djurförsök för en fullständigt transparent trivial anledning. Här menar man att man ”behöver” skada djur för att finna botemedel till sjukdomar som räddar människor. När det gäller konsumtion av animaliska livsmedel, så utsätts djur för lidande och död, bara för att personer vill ha en smakupplevelse av eller bekvämligheten av maträtter som innehåller kött, mejeriprodukter, ägg och andra djurprodukter. Det bästa man kan göra för att stoppa alla djurförsök är att bli vegan och sluta vara en del av att utnyttja alla djur för alla syften. Och efter man har blivit vegan, så utbildar man alla vänner, bekanta och främlingar till att bli veganer.

En riktigt seger är när en person blir vegan, vilket resulterar i att hundratals färre djur blir utnyttjade för kött, mjölk, ägg, fisk, och blir dödade i bifångst, etc. En riktig seger är när en person blir abolitionistisk vegan och förstår att allt användande, utnyttjande av djur är fel, och att även allt förespråkandet av utnyttjandet av djur är fel (såsom 'vegetarianism', 'Köttfri måndag', etc.).

Noter:
1. http://www.blivegan.se/2014/03/radikal-okning-av-slaktade-djur-i-sverige-under-2013/
2. http://bloganders.blogspot.no/2013/08/humans-can-live-and-thrive-on-healthy.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar