onsdag 26 mars 2014

En vegansk påsk fri från ägg, fjädrar, lax, osv.

Snart är det påsk. Många gillar påsken och har goda minnen av all gemenskap med nära och kära, traditioner med fjädrar i ris, påskmat, såsom ägg, fisk, etc. Vad de flesta dock inte tänker på är vad djuren fått gå igenom för att producera dessa produkter.

Jag önskar att detta ska bli en påsk där vår gemenskap och kärlek till varandra, inte ska ske på bekostnad av någon annans gemenskap. Det är välkänt att även djurindivider av andra arter har starka, kärleksfulla och nära band till varandra. En ko får sin kalv bortsliten från sig i mejeriindustrin under hennes första levnadsvecka, vilket är en praxis som med korna som producerar mjölken som säljs i affären. Mamman kan råma i flera dagar efter sin kalv och hon upplever sorg och stress. I äggproduktionen får mammorna inte vara länge med sina nyfödda tuppkycklingar förrän de mals ihjäl levande eller blir ihjälgasade. Vi betalar för lidande oavsett om vi köper ekologiskt, frigående, kravmärkt, eller djurprodukter (kött, mjölk, mejeriprodukter, osv) med andra stämplar. Fjädrarna kommer från hönor som har plockats från levande eller döda fåglar. Fåglarnas levnadstid har bestått av onödigt lidande och en onödig död och det betalar vi genom våra val i affären. Vi vet vetenskapligt att fiskar är kännande varelser med ett intresse av att leva. När de får en krok i munnen, så upplever de smärta likt den som vi skulle uppleva om någon borrade in i vårt tandkött utan bedövning. En del personer förstår sig inte på fiskar, tycker de är fula, livlösa, etc. Men det är inte relevant moraliskt sett. Om vi anser att det är fel at utsätta djur för onödigt lidande och död, så ska vi vara konsekventa med att leva efter de moraliska värderingar som vi står för.

Svenska livsmedelverket, American Dietic Association och många vetenskapliga studier visar att det inte är några problem att leva på en välplanerad och varierad veganskt diet (inklusive B12-berikade veganska produkter, t.ex. havremjölk), vilket innebär en diet utan kött, mejeriprodukter, ägg och andra djurprodukter. Så när vi planerar påskinköpen bör vi fråga oss själva: Hur ska vi fira en högtid som historiskt sett står för gemenskap, liv, ickevåld och kärlek? Ska vi fira den med att äta produkter av våld, lidande, splittring av familjer och vänskapsrelationer och död? Eller ska vi fira den genom att köpa och konsumera djurfria produkter (mat, kläder och annat), som respekterar djur och inte utsätter dem för onödigt lidande och död. Om du vil leva ett liv som inte utsätter djur för onödigt lidande så är valet enkelt: Ha en glad vegansk påsk och ett fortsatt veganskt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar