tisdag 15 april 2014

Vegans syn på travhästar och ridsport

Jag fick upp ett meddelande från gruppen 'Livsglädje'. Någon hade vunnit 3200 kronor på att spela på travhästar och skulle handla möbler av dessa pengar. Posten fick 32 likes. Ingen kritik. Ingen som förstår att det är fel eller vågar stå upp för hästarna. I alla fall, jag tog möjligheten att utbilda de som ser inlägget om veganism. Det kommer säkert inte vara så populärt bland alla som läser. Jag skrev det som står i det första stycket nedan.

 Det är en massa lidande involverat i travhäst-industrin. Det är mycket skador, slitningar, och ligger inte i hästens intresse att bli kontrollerad och påtvingad att springa runt en bana. Många hästar blir dödade när deras karriär är över. Många hästar blir dödade eftersom att de inte kvalificerar som tävlingshästar. Lidande i form av familjer som splittras, etc. Detta lidande kan inte rättfärdigas och är onödigt eftersom vi inte har något behov av att använda djur för underhållning. Vi har inte heller något behov av att använda djur för kläder, mat (kött, mjölk,ägg, etc), och djur som används för dessa syften går också igenom onödigt lidande och död (Mer läsning: http://bloganders.blogspot.no/2014/03/varfor-veganism-varfor-inte-mjolk-lader.html ).

Lagar om djur fungerar oftast inte eftersom att de betraktas som egendom. Och de lagar som stiftas, kommer alltid att göras för att gynna producenterna och för att maximera deras vinst.
Djur kan aldrig bli skyddade så länge som de har en laglig status som 'egendom', vilket de kommer att ha så länge vi lever i en icke-vegansk värld - så länge som en majoritet betraktar sin "smakupplevelse", "nöje" eller "tradition", som viktigare än en annan individs liv. Domesticeringen av djur är en orättfärdig och speciesistiskt instutition. Vi kan inte rättfärdiga att ha människor som egendom och inte heller rättfärdiga att ha andra djur som egendom. Det här är en väldigt bra artikel om detta: http://www.abolitionistapproach.com/animal-rights-animal-welfare-and-the-slavery-analogy/#.USo1bFfA0Wk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar