lördag 12 april 2014

Pris på en vegansk diet, jämfört med en vegetarisk diet/diet för en allätare

Man kan kombinera en enorm variation av olika smaker och konsistens med hundratals olika baljväxter, grönsaker, frukter, spannmål, nötter och frön. Det finns tusentals olika delikata veganska recept, inklusive veganiserade versioner av det som allätare vanligen äter. Man kan till ett billigt pris tillaga egen havremjölk.

Vad är priset? Om man tillagar maten helt själv och inte köper veganska färdigprodukter så blir det väldigt billigt – billigare än en diet som innehåller animaliska livsmedel, som f.ö. är subventionerade ti mycket större grad.

Vad är priset av en diet som innehåller animaliska livsmedel? Jag tror många färre personer skulle konsumera animaliska livsmedel om de kände till det verkliga priset.

I priset på all produktion av djurprodukter ingår att man splittrar familjer och vänskapsrelationer. I priset ingår det emotionella lidandet av djur som blir separerade från varandra.

Det här är en fin film: https://www.facebook.com/photo.php?v=10152712676418065
Det är ingen grafisk film. Och mamman och kalven får vara med varandra under hela filmen. Det är en film som visar hur oerhört starka band djur har till varandra. Det är en film som visar en mors kärlek till sin kalv. En skräckfilm däremot är när en mor och en kalv blir separerade från varandra, vilket sker på alla mjölkgårdar (oftast inom en vecka, och som senast när något av djuren skickas till slakt).

Vad är ’priset’ för att bli vegan? Det kan vara att man tillfälligt mister smaker (ens smaklökar anpassar sig dock väldigt fort till nya smaker), att en del människor inte längre tycker om en, att det blir svårare att äta ute, etc. Det kan kännas obekvämt, jobbigt och frustrerande. Men att vägra att vara en del av och stå upp mot förtryck mot människor och mot djur har alltid konsekvenser som kan vara obekväma för oss. Man bör alltså fråga sig om vad som är viktigt i ens liv. Är det okej att göra val som förtrycker andra kännande varelser, val som tvångsmässigt förstör deras familjer, för att våra val kan orsaka att t.ex. en del vänner frivilligt lämnar oss?

Kan vi finna sann glädje och frid genom att göra val som strider mot våra egna värderingar om att inte utsätta djur för onödigt lidande – för att försöka vinna andras acceptans eller för att det i många situationer kan upplevas som ett enklare och mer praktiskt val? Jag är övertygad om att vi inte kan det. Och ångrar inte en sekund att jag blev vegan i oktober 2012.
En bra video (inte relaterad till djuren) som handlar om konflikter i relationer: https://www.youtube.com/watch?v=ZrZg3RmOYSU

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar