fredag 27 december 2013

Veganskt svar: 'Är det fel att döda djur för kött om det sker utan lidande"?

Ingen behöver lida eller dö eftersom vi kan leva ett optimalt hälsosamt liv utan kött, mjölk, ägg, dun, päls, läder och andra djurprodukter. Produktionen av dessa produkter involverar onödigt lidande i olika intensitet och vanligtvis en onödig död för djuren som juridiskt sett är ersättningsbara resurser/egendom [1]. T.o.m. extremt konservativa hälsoorganisationer, inklusive American Dietic Association, erkänner att vi kan leva ett optimalt hälsosamt liv på en vegansk diet [2]. Alltså så har vi ett val när vi är i mataffären. Vi kan antingen betala någon för att skada, utnyttja och döda djur för att vi ska få i oss näring genom konsumtionen av kött, mjölk ägg, honung och andra djurprodukter; eller så kan vi köpa och få vår näring från grönsaker, frukter, legymer, nötter och andra vegetabilier, alltså en vegansk diet.


Så varför gör vi inte det? Är smaken av djurprodukter, vår bekvämlighet, socialt grupptryck eller traditioner (t.ex. jultraditioner) en legitim anledning för att ta livet av en annan förnimmande varelse som vill leva, och som värderar sina subjektiva upplevelser? Oavsett om dödandet av djur för kött, eller dödandet av höns och kor när deras produktion dalar, involverar lidande eller inte för djuret som blir dödat? En del personer skriver stolt att de har sett hur djuren som de har fött upp blivit slaktade lokalt på deras gård utan att de känner något. Säg att detta nu är sant och inte endast en felbedömning av situationen: Skulle du anse att det är rätt att någon dödade en människa för mat, kläder eller andra triviala anledningar om det skedde smärtfritt? Du kanske inte anser att ickemänskliga djur har samma moraliska värde som oss människor, men det enda som är relevant för denna fråga är att ett djur har ett intresse av att vara i liv och att hon värderar sina subjektiva upplevelser. Om hon gör det, så har vi ingen rätt att ta detta grundläggande och livsnödvändiga intresse ifrån henne för våra triviala upplevelser. Det finns ingen konflikt, inget sorts “moraliskt tvång”, du behöver inte skada och döda djur för din överlevnad.


Är smärtan av kalvar och deras mammor, som människor tvångsmässigt skiljer från varandra när kalven är några dagar eller en vecka (för “ekologisk mjölk”) för att vi ska få kons mjölk, en legitim anledning för att vi ska få mjölk?
Är smaken eller bekvämligheten av animaliska livsmedel en legitim anledning för smärtan, stressen och lidandet som uppstår när familjemedlemmar och vänner blir tvångsmässigt skilda från varandra för att vi skickar djur till slakthuset, jagar eller fiskar?


Dela gärna - sharing is caring! Och om dina vänner inte förstår varför det är moraliskt fel att konsumera animaliska livsmedel och använda sig av djurprodukter, så kommer de aldrig att sluta.


1. Mer att läsa här: http://bloganders.blogspot.no/2013/06/fraga-fran-vegetarian-varfr-dricker.html
2. http://bloganders.blogspot.no/2013/08/humans-can-live-and-thrive-on-healthy.html

Bidrag från Anders Branderud (från https://www.facebook.com/DjurensRattigheterAvskaffaDjurslaveriet )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar