måndag 26 augusti 2013

Vegan - ekologi, miljö, plantprotein och vatten för kött vs vegansk diet

Det finns också ett brett konsensus om att det djurbaserade lantbruket är en ekologisk katastrof. Trots det att uppskattningar varierar, så finns det inga tvivel om att djurprodukter representerar en ineffektiv användning av plantprotein eftersom att djur måste konsumera många kilo gryn eller gräs/hö för att producera ett kilo kött. T.ex. så krävs det enligt Cornell University-professorerna David Pimentel och Marcia Pimentel, [2] 13 kilo gryn och 30 kilo hö/gräs för att producera 1 kilo biff; 21 kilo gryn och 30 kg gräs/hö för att producera ett kilo lamm; 5,9 kilo gryn för att producera 1 kg fläsk; 3,8 kilo gryn för att producera ett kilo kalkon; 2,3 kilo gryn för att producera 1 kg kyckling, och 11 kilo gryn för att producera ett kilo ägg. Boskap i USA konsumerar 7 gånger så mycket gryn jämfört med vad USA’s hela mänskliga befolkning konsumerar, och grynen som matas till boskapen (översättares anmärkning: begrunda att dessa siffror endast är för USA) skulle kunna föda 840 miljoner människor som åt en plantbaserad diet.

I Pimentel-studien står det att 1 kilo djurprotein kräver cirka 100 gånger så mycket vatten som 1 kilo grynprotein. Enligt en annan studie, [3] så kräver ett kilo biff 15,415 liter vatten; fårkött (lamm och får) kräver 10,412 liter; fläsk kräver 5,988 liter; och kyckling 4,325 liter. Ett kilo äpplen kräver 822 liter vatten; bananer 790 liter; kål 237 liter; tomater 214 liter; potatis 287 liter; och ris 2497 liter. De flesta uppskattningar varierar mellan 1000 och 2000 liter vatten för att producera 1 liter mjölk.

Om du inte är vegan, snälla bli vegan. Veganism handlar om ickevåld. Först och främst så handlar det om ickevåld mot andra förnimmande varelser. Men det handlar också om ickevåld mot jorden och ickevåld mot dig själv.


------

Noter:
[2]. David Pimentel and Marcia Pimentel,
“Sustainability of meat-based and plant-based diets and the
environment,” (“Hållbarheten av köttbaserade och plantbaserade dieter och miljön”) American Journal of Clinical Nutrition, 2003; 78 (suppl): 660S-3S, tillgänglig här:
http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/660S.full.pdf.
[3]. Institution of Mechanical Engineers, Global Food:Waste Not, Want Not (“Global mat, Slösa inte, Begär inte) (2013), at 12, available at:
http://www.imeche.org/docs/defaultsource/
reports/Global_Food_Report.pdf?sfvrsn=0.
Ovanstående är ett översatt citat från: http://www.eatlikeyoucarebook.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar